Wat is een Burnout? - Quality4yourself.com
14901
post-template-default,single,single-post,postid-14901,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Wat is een Burnout?

Wat is dat eigenlijk een Burnout?

Globaal gezegd is het een algeheel gevoel van opgebrand zijn. Dat uit zich lichamelijk, en is toch voor ieder weer anders. Burnout is eigenlijk ook een waarschuwing van: Let op! Als je zo doorgaat gaat het zeker niet beter met je!

Je kunt het vergelijken met een accu van je auto. Als je de lichten van je auto te lang aan laat staan, zeggen we de accu is leeg. Deze kunnen we weer opladen door even aan de acculader of opladen via een andere auto.
Meestal is de accu nog wel goed en laad deze weer op als je weer een tijdje hebt gereden. Wanneer dit echter niet meer helpt, moet er wellicht wat vloeistof in of moeten we toch de accu vervangen. De accu is dan overleden.

Nou, Burnout is zeer te vergelijken met onze auto accu, en net als de accu hebben wij ook niet het eeuwige leven… Dit klinkt heel heftig, maar is echt het geval.

Wanneer je Burnout bent is de accu leeg en laadt niet meer op met een stukje rijden. Soms denken we dat er nog wat puf in zit om door te gaan, maar dat is vaak niet zo. De reden dat we toch nog even doorgaan is dat we dan op onze adrenaline door gaan. Veel mensen met Burnout hebben het gevoel dat wanneer het lekker druk is, het wel weer gaat. Door de adrenaline lukt dat ook wel, maar de accu is toch echt leeg en raakt leger en leger.
Het gevaar van doorgaan op adrenaline is dat je dan echt plotseling stil komt te staan. Letterlijk!

Wanneer herken je nu een Burnout?
– Je bent al heel lang erg moe
– Je hebt steeds minder zin in contact met anderen.
– Je zelfbeeld wordt minder
– Je bent minder vrolijk
– Je weet niet meer wat je wilt
– Het maakt je allemaal niet zoveel meer uit
– Je bent in jezelf teruggetrokken
– Je “probeert” te functioneren

Kortom, er zijn legio symptomen en ook voor ieder verschillend. Wat men allemaal echter gemeen heeft is het gevoel van echt uitgeput zijn.

Hoe kom je uit een Burnout?

Allereerst zal vastgesteld moeten worden dat je Burnout bent. De huisarts zal dit zonder veel moeite kunnen constateren. Ten tweede moet je hulp zoeken. (en dat valt voor een iemand met Burnout niet mee, want het zijn vaak mensen die nooit hulp vragen, maar wel zelf overal op komen draven waar de hulp gewenst is)

Het belangrijkst is je te realiseren dat je niet ziek bent, maar echt uitgeput. Je zult dus moeten beginnen met uitrusten. En dat kun je niet, anders had je het al veel eerder gedaan. Dit moet je dus (weer) leren. (En dat kun je vaak niet alleen)
Wanneer je uiteindelijk weer wat energie krijgt is het de bedoeling dat die energie even lekker in je accu blijft en niet meteen opgebruikt wordt. Doseren van je energie dus.

Gedurende je Burnout periode zul je aan zelfontdekking moeten gaan doen.
– Hoe heb ik het zover kunnen laten komen?
– Waarom uitgerekend ik?
– Wanneer is het eigenlijk begonnen?
– Wat moet ik veranderen?
– Hoe ga ik dat doen?
– Wat vind ik leuk?
– Waar krijg ik energie van en waar niet?
– Welke mensen om mij heen zuigen mij leeg, en welke niet?

Zo zijn er legio vragen te beantwoorden welke je in staat stellen je weer energiek en gemotiveerd naar de toekomst laten kijken.

Uit ervaring weet ik dat iemand met een Burnout niet zelf snel hulp zoekt, maar vaak de omgeving of partner daar op aanstuurt. Iemand die je goed kent, heeft namelijk allang gezien dat je doet alsof het allemaal nog wel goed gaat.

Het traject om te volgen in je Burnout is tweeledig;
– zorgen dat je weer energie krijgt
– zorgen dat je voor jezelf oa bovenstaande vragen beantwoord krijgt.

Burnout kan iedereen overkomen, en het goede nieuws is dat je eraf kunt komen!

Als je er niet achter komt hoe je de Burnout gekregen hebt en je gaat verder zoals je gewend was, dan is de kans groot dat het niet de laatste is!
Helaas is dit wat hard gesteld, maar dat is echt nodig! Je Burnout is namelijk een echte waarschuwing!

440 Reactie's